ZONNEWEELDE BESTAAT 15JAAR

Het 3e lustrum wordt gevierd met goed nieuws!

Zonneweelde wijngaard

Bij deze foto herkent u, als frequente Zonneweelde-drinker, natuurlijk meteen de Slanghoek vallei met op de achtergrond de karakteristieke vormen van de berg, die model heeft gestaan voor ons zo fraaie logo op de fles. En dat logo voeren wij dit jaar al weer 15 jaar, met heel veel succes en bovendien ook veel plezier!

We willen dit moment niet onopgemerkt voorbij laten gaan.

Zo’n twee jaar geleden hebben wij een nieuw Zonneweelde Membership ingesteld, dat meer aansluit op de huidige tijd waarin wij leven. Bij overgang naar uw nieuwe vorm van lidmaatschap kreeg u bij eerste inschrijving een mooie doos cadeau met al onze wijnen. Ook hebben velen van u gebruik gemaakt van de mogelijkheid deze doos aan een ander, een nieuw lid, te schenken. Tevens werd u na een jaar uitgenodigd om uw lidmaatschap te verlengen, zodat u ook het daarop volgende jaar wederom kon genieten van 25% korting op uw Zonneweelde wijnen en 10% op uw Breedeweelde wijnen.

Wij zijn u veel dank verschuldigd. Door uw jarenlange ondersteuning, in vele gevallen vanaf het eerste uur, hebben wij het Zonneweelde wijnmerk zowel letterlijk als figuurlijk op de kaart kunnen zetten als een kwalitatief hoogstaand en prijstechnisch correct merk. En, zo vinden wij, dat mag bij het 3e lustrum best eens goed worden gevierd. Dat vieren willen wij doen door met onmiddellijke ingang het jaarlijkse lidmaatschapsgeld voorgoed achterwege te laten. Dus, door éénmalig lid te zijn geworden heeft u nu het recht om, zo lang wij deze wijnen produceren, Zonneweelde wijnen te kopen met 25% korting (10% voor Breedeweelde) zonder dat u dat jaarlijks nog eens een membership bijdrage kost!

Alleen een nieuw aangebracht lid moet nog in de toekomst 60 euro voldoen (dit was 50 euro maar deze prijs hebben we moeten aanpassen vanwege gestegen kosten), maar daarvoor krijgt hij of zij dan ook weer de doos met al onze 6 wijnen. Uw eigen webpagina met log-in blijft onverminderd van kracht en blijft hét instrument om op een simpele manier uw bestellingen te continueren.

Dit is echter nog niet alles; periodiek zullen wij u via speciale acties in de gelegenheid stellen om ook andere wijnen uit het gamma van Het Wijnhuis met aangename kortingspercentages te kunnen verwerven, exclusief voor de Zonneweelde Members!

Omdat ook wij willen blijven vernieuwen, hebben wij nagedacht over de introductie van een nieuwe Zonneweelde wijn. Dat moet een wijn worden die op geen enkele manier lijkt op een reeds bestaande Zonneweelde wijn. En dat brengt ons weer bij druivenrassen die wel in de Slanghoek vallei worden gebouwd maar die tot nu toe nog niet hun weg hebben gevonden naar een Zonneweelde fles.

De leden van het winemakers team buigen zich momenteel over een nieuwe rode blend met pinot noir en pinotage en dit moet gaan resulteren in een nieuwe wijn die de naam draagt:

We gaan er alles aan doen om op zo’n kort mogelijke termijn met meer mededelingen te komen. En, omdat we nu toch met pinot noir bezig zijn, willen we gaan bekijken of we onder het Breedeweelde label een mono cepage pinot noir kunnen ontwikkelen. Waarom onder Breedeweelde? Het voordeel is dat we dan de wijn met deze naam ook aan zouden kunnen gaan bieden in Zuid Afrika zelf, iets wat onder de naam Zonneweelde niet mogelijk zou zijn (naam alleen voor export). We houden u op de hoogte!

Alhoewel er af en toe, zelfs tijdens de Zuid Afrikaanse zomer, wat regen is gevallen is de water situatie in de Kaap onverminderd nijpend. Er zal de komende winter heel veel regen moeten vallen, wil de situatie weer enigszins op orde kunnen komen en dan nog verwacht men dat het meerdere jaren zal gaan duren alvorens de watercrisis geheel uit de wereld is. Beperkingen, spaarzaam en kortstondig douchen, geen auto’s wassen, geen tuin sproeien e.d. zullen ook nog wel een tijd voortduren. Het probleem is tweeledig. Enerzijds is er de droogte die de laatste drie jaar heeft aangehouden, anderzijds heeft de Kaap de laatste jaren een onstuitbare aantrekkingskracht ontwikkeld, waardoor er zich meer en meer Zuid Afrikanen uit andere regio’s zich in de Kaap hebben gevestigd. Niet alleen laat dat zich zien in de drukte op de weg, maar meer bewoners met minder water is een ongelukkige combinatie.

Voor WedgeView Country House heeft dat vooralsnog niet voor grote problemen gezorgd. Daar is de beschikking over een eigen boorput, alleen niemand kan de stand van het grondwater aflezen….

Ook bij Slanghoek is de watercrisis merkbaar.

De Droogte in de Kaap provincie

De foto hierboven laat u verbrande grond zien bij de binnenkomst van de Slanghoek Vallei. Ook zijn er wijnvelden in rook opgegaan, waardoor de kwantiteit van de oogst lager is dan normaal, zo'n 10-15 procent.

Het goede nieuws voor u is dat de kwaliteit niettemin uitstekend is. Gezien de grootte van de Slanghoek Vallei, 1800ha aan wijnvelden, hoeft u voor de kwantiteit Zonneweelde natuurlijk nooit te vrezen en met de kwaliteit zit het dus onverminderd goed.

De foto hieronder laat het beeld zien van een boom die wel erg “kurk droog” is! Gelukkig is dit maar mensenwerk…

Veel plezier met de wijnen, PROOST!

April 2018

Tree